Close

Contact

Close

Download Brochure

Bewezen vernietiging van virussen en bacteriën

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2020 onderzoek gedaan naar het reinigen van beschermingsmiddelen door middel van UV-C licht. Meerdere passages hieruit zijn echter ook erg relevant voor (de werking van) de Viropower. De golflengte die wordt gebruikt bij de ViroPower is 253,7. Hiervan geeft het RIVM aan dat dit het meest effectief is. Ook wordt bevestigd dat Covid-19 (SARS-CoV-2) behoort tot de virussen die het beste kunnen worden geïnactiveerd, namelijk de enkelstrengs RNA virussen. Tenslotte wordt het belang van glad oppervlakte en het ontbreken van schaduwen nogmaals benoemd. De ViroPower inactiveert virussen in een veilig afgesloten ruimte waarin geen sprake is van schaduwen of belemmeringen voor het UVC licht.

Hieronder letterlijk de tekst uit het RIVM onderzoek. Onderaan deze pagina kunt u het gehele onderzoek lezen en vindt u meer informatie over UVC en aerosolen.

Inactivatie van micro-organismen en virussen door UV-C

De effectiviteit van UV-C om een pathogeen te inactiveren hangt van een aantal omstandigheden af.

De golflengte van het UV-C licht: UV-C licht met een golflengte van 254 nm is het meest effectief omdat deze golflengte dicht bij de absorptiepiek van 265 nm van nucleïnezuren ligt.

De golflengte van het licht dat wordt toegepast is dus van belang

De bestralingsduur en intensiteit

Door het verhogen van de bestralingsduur en de intensiteit neemt de inactivatie van microorganismen toe. Dit betekent tegelijkertijd dat ook het bestraalde materiaal aan een hogere dosis UV-C straling wordt blootgesteld
en mogelijk wordt aangetast

COVID-19

De eigenschappen van het te inactiveren pathogeen

Enkelstrengs RNA virussen wordt gemakkelijker geïnactiveerd door UV-C licht dan dubbelstrengs RNA virussen. SARS-CoV-2 is een met een eiwitmantel omhuld enkelstrengs RNA virus. UV-C inactiveert het murine hepatitis virus (MHV)-coronavirus snel en gemakkelijk in aerosolen.

De luchtvochtigheid

Bij een hogere luchtvochtigheid lijkt een hogere UV-dosis nodig om virussen te inactiveren (8, 9). Mogelijk
komt dit doordat het water aan het virus vast gaat zitten, waardoor het bescherming biedt tegen UV-geïnduceerde DNA- of RNA-schade. Echter Walker et al. (7) vonden geen beschermend effect van hoge luchtvochtigheid op UV gevoeligheid bij de geteste aerosolen. Hun resultaten suggereerden zelfs hogere UV gevoeligheid bij een hogere luchtvochtigheid.

Het materiaal en oppervlak dat bestraald wordt

Obstakels geven schaduw waar geen UV-C licht komt en waar dus geen inactivatie van micro-organismen en virussen zal optreden.

UV-C inactiveert micro-organismen en virussen op glad oppervlak, doordat de UVC straling de micro-organismen goed kan bereiken

In poreus maskermateriaal kunnen micro-organismen en virussen zich binnenin een netwerk van materiaal bevinden, waar onvoldoende UV licht zou kunnen komen door schaduwvorming. Aggregatie van virus partikels kan de kinetiek van virusinactivatie beïnvloeden.

Ready to destroy viruses and bacteria?

ViroPower filters fine dust, pollen and allergens and destroys 99.9% of viruses and bacteria due to six ozone-free UVC lamps.

ViroPower

Technical specs

Dimensions
ViroPower 6000

120m2 air capacity depending on ceiling height

USP
6x 25W UVC ozone-free lamps
HEPA filter
HEPA filter + Dust filter
USP
Cleans the air up to 300m3 per hour
USP
life span of lamps 9000 hours
USP
≤ 45dB in silent mode
USP
Plug + Play single phase